saftige, sukkerfrie lapper

Siden jeg var syk i forrige uke ble det dårlig med matlaging og jeg endte med å ha en god del melk som gikk ut på dato. To dager over datoen smakte jeg på den og den var fortsatt helt fin, men med ingen garanti for at det kom til å vare så lenge, så jeg fant ut at jeg måtte lage noe av den. Da ble det lapper!


Jeg husker godt rislappene mamma lagde innimellom når vi hadde hatt risengrynsgrøt og det ble mye igjen. Så sinnsykt gode! Siden jeg prøver å være flink har jeg laget min egen variant. Først måtte jeg jo ha grøt, og det var det jeg skulle bruke all melka til. Når jeg lager risengrynsgrøt pleier jeg å bytte ut halvparten av risen med byggryn, så jeg lager en blanding. Jeg innbiller meg at byggrynene inneholder en smule mer fiber og næringsstoffer enn risen. Jeg har også prøvde meg på å lage ren byggrynsgrøt selv, men den ble på ingen måte like god som den man får kjøpt i butikken, så jeg holder meg til blandingen.

Anyways, jeg tar utgangspunkt i oppskriften til risengrynsgrøten på pakka, men bytter bare ut halvparten av risen med tørre byggryn og følger ellers oppskriften. Det funker som bare det! Grøten må være avkjølt før man lager lappene, ikke nødvendigvis helt kald, men er den skikkelig varm vil eggene klumpe seg når man rører sammen røra.

3 porsjoner (350 kcal + ev. stekefett pr. porsjon)

9 dl avkjølt grøt
3 små egg (el. 2 store)
1 dl havremel
0,5 dl sukrin gold (eller annen kunstig søtning)
0,5 ts kanel
0,5 ts kardemomme
2 ts bakepulver

Rør alle ingrediensene godt sammen og la røra stå og svelle i 20-30 min.
Stek lapper gyldne på middels varme. Jeg har ikke brukt noe stekefett i panna når jeg har stekt mine, men der må du jo se an stekepanna di, også smaker de jo selvfølgelig ekstra godt når de er stekt i smør.
Jeg spiste mine med sukkerfritt bringebærsyltetøy på, det hadde garantert gjort seg med litt brunost også! Prøvde meg også på et par stykker med proteinella på. Det var farlig godt!

Vel bekomme!

vaniljekesam med hjemmelaget eplemos og hjemmelaget granola

Ikke bare det. I dette tilfellet er både eplemosen og granolaen sukkerfri. Nå måtte jeg også sjekke med min gode venn google om det faktisk er granola det er snakk om. Er det egentlig forskjell på müsli og granola? Ja, det var visst det! Müsli er bare en blanding av korn og andre greier, mens granola er det samme, bare bakt/stekt og gjerne tilsatt søtning. Så veit dere det.

Eplemosen laget jeg i høst. Borti gata der jeg jobba tidligere var det et boligområde der husene hadde store hager. I den ene sto det noen gamle, store flotte epletræt, og ved innkjørselen til huset sto denne.

2015-09-10 17.06.44 

Så jeg tok en pose med digre epler. Tenk så mye frukt som bare ligger og råtner rundt om fordi folk ikke har kapasitet til å bruke det til noe selv og ikke gidder å gjøre noe for å gi det bort. Jeg synes dette var kjempelurt. Etter de var skrelt og kutta opp i biter satt jeg igjen med godt over en kilo med rent eple. Google og jeg er gode venner, så google lærte meg hvordan jeg lagde mos og hermetiserte den. Og det funka! For glasset jeg åpna her om dagen var fortsatt strøkent. Anyways. Det jeg skal frem til.

2016-06-03 11.18.18

Det var så sykt godt! Som å spise dessert til frokost! Og granolaen var fortsatt varm rett fra panna. Jeg har ikke ord. Lett at jeg skal lage det igjen. Etterpå? Og siden jeg er så godt i gang med å skryte av maten må dere jo få oppskrift. Jeg har brukt kriweb sin, men jeg liker ikke rosiner, så det droppa jeg. I tillegg er det hun har satt som en porsjon alt for mye til en porsjon for meg, det er mer to porsjoner vil jeg si. Uansett, når du først har laget dette vil du neppe lage bare en porsjon igjen. Sånn bortsett fra at du da ikke får den varm hver gang. Dilemma der altså!

Men ja.
“en porsjon”

30 gram havregryn
30 gram nøtter (jeg brukte valnøtter, hasselnøtter og mandler)
15 gram sukrin gold
1/2 ts kanel
1/2 ts kardemomme
en klype salt

Hakk nøttene, ha alle ingrediensene i en stekepanne og tørrstek til sukrinen smelter og begynner å lukte helt fantastisk. Rør rundt så du får blanda alt godt med sukrinen. Server med det samme, smaker helt fantastisk mens det fortsatt er varmt. Mmmmm..

Alle har sikkert ikke hjemmelaga sukkerfri eplemos liggende, jeg ville sjekka Lerum sitt syltetøy uten sukker, beste sukkerfrie syltetøyet jeg har funnet i Norge. Jeg har ikke prøvd det av eple, men regner med kaloriinnholdet der er som med de andre i serien. Lavt.

karbonadegryte med røde linser

4 porsjoner

Du trenger:
400 gram karbonadedeig (du kan selvfølgelig bruke kjøttdeig, men da blir jo navnet litt feil)
4 medium gulrøtter
2 medium løk
2 hvitløksfedd (kanskje til og med 3?)
1 liten boks tomatpuré (disse små hermetikkboksene)
1 buljongterning
100 gram tørka røde linser (aner ikke hvor mye det er av hermetiske)
5-6 dl vann 
krydre med salt og pepper
3 dl tørr ris

Har du dårlig tid begynner du med å koke ris, men gryta smaker selvfølgelig aller best om den får koke lenge. Du kan jo forsåvidt koke risen først uansett, det har jo fint lite å si. Skrell og riv gulrøttene, eventuelt kan du skjære dem i veldig tynne skiver. Hakk løken og hvitløken. Stek karbonadedeigen i en gryte, når den er brunet har du i løken og steker til den er blank og myk. Ha i hvitløken og stek litt til, men vær forsiktig med varmen så den ikke blir svidd. Ha så i tomatpuré og stek enda litt mer. Ha i gulrot, linsene, mesteparten av vannet og buljongen. Kok opp og krydre etter smak. Husk at det blir ganske mye mildere når du blander med risen, så ikke vær alt forsiktig, da blir det kjedelig. La gryta koke i minst 15 min, gjerne 40, kanskje 90 hvis du har tid til det. Tilsett mer vann hvis det blir veldig tjukt, men ikke overdriv, det skal ikke være suppe. Når du ikke gidder å vente lenger blander du den ferdigkokte risen inn i gryta. Eller lar vær hvis du vil det skal se litt fint ut. Server gjerne med salat, brød eller whatever. Det gadd ikke jeg.

2016-05-17 16.45.47

grattis!

Gratulerer med dagen!

Jeg har egentlig ikke feira noe i dag. Jeg har ikke hatt all verden med fritid de siste månedene, så når jeg har flere fridager på rad må jeg bare nyte dem som akkurat det, fridager. For meg er den beste fridagen den jeg tilbringer alene. Med mindre jeg har en hel haug av dem, først da får jeg veldig lyst til å være sosial.

13166110_1021152067919896_8840383949229350689_n

Akkurat sånn er det, ja. Derfor tenkte jeg at jeg skulle være veldig lur og løpe meg en tur i Sarpsborgmarka i dag, siden jeg garantert kom til å være den eneste. Meen, jeg er tydeligvis ikke den eneste som liker å være aleine. For jeg møtte hele TRE mennesker som også var ute og løp. Er det mulig?!

2016-05-17 11.07.19

Uuuh, se så fin tights! Og SÅÅ fin sekk! Gjorde et forsøk på å finne makspulsen min i dag. Kom ikke høyere enn 185. Det føles feil. Jeg får prøve hardere. Men, altså. Det her er litt flaut. Jeg skaffa meg denne Polar-klokka rett etter nyttår, men jeg har aldri testa pulsbeltet. Det var på tide. Og det var det virkelig! Jeg fikk jo heelt andre tall på aktiviteten når jeg hadde det på! Jeg hadde nådd over 150% av dagens aktivitetsmål allerede før klokka var 12. Nå er jeg over 180%. Hjelper en hel del på målet mitt om å holde meg over 90% i gjennomsnitt i hele mai, ja.

Etter jeg kom hjem og hadde tatt meg en dusj hadde jeg faktisk store planer om å gå ut og se om ikke jeg kunne få kjøpt meg en is. Det er jo tross alt 17. mai. Men så var ikke været så fint lenger, det var egentlig ganske surt. Så jeg droppa det. Jeg har jo bedre ting å bruke de veldig få pengene mine på uansett. Men is er godt, da. Jeg liker unnskyldninger til å spise is. Etterhvert blei det tid for å lage middag. Skulle åpne en ny pose med tørre røde linser, oog;

2016-05-17 15.42.01

2016-05-17 15.42.08

Hadde ingen planer om å helle dem over på glass nå, for jeg visste det var for mye i posen, det ville ikke få plass. Plutselig fikk jeg ikke noe valg, og klarte faktisk å få tak i et tomt glass på hylla bak meg mens jeg tviholdt på posen for å hindre at absolutt ALT rant utover. Jeg har irritert meg over dotter med kattepels i hele dag, men vil ikke støvsuge siden jeg ikke vil plage naboene. Der røyk den planen, liksom.

Det blei mat, da.

2016-05-17 16.45.47

Og nå er Harrison Ford på TV-en min. Snakkas!

eeh

Altså. Er bare 25% av eggene ferske?

20160509_201924

Siden det å spise masse godteri og is hele tiden har gjort så jeg har lagt på meg 5 av de 25 kiloene jeg hadde gått ned igjen har jeg slutta med det. Is og godteri altså. Abstinensene kom for fult her om dagen, men begynner heldigvis å avta. Det er uansett ikke lett enda, så jeg må fylle på med ting som ikke gjør meg feit. Sukkerfri gelé er genialt. Det er nesten helt kalorifritt. Jeg har bare kjøpt den fra Eldorado tidligere, men nå måtte jeg nesten prøve å lage sjøl. Prøvde meg på appelsin. Ser ikke så verst ut. Vi får se i morgen.

20160509_223042

Nå må bare klare å bestemme meg for hva jeg skal ha til middag i morgen. Jeg har det luksusproblemet at jeg har alt for mye å velge i, og jeg aner ikke hva jeg skal ta. Jeg vil prøve å bruke så mye som mulig av det jeg har fra før, aller helst ikke kjøpe noe mer overhodet. Hjemmelaga hamburger? Hjemmelaga lasagne? Resten av tortellinien? Valgets kvaler. Livet er hardt dere.

søtpotetsuppe

Siden det var så fint vær i går og ikke alt for kaldt til å stå med døra åpen en liten stund lot jeg pusen få utforske balkongen for første gang. Det var veldig skummelt og veldig spennende på en gang.

2016-05-05 15.47.02

Det kom en motorsykkel forbi nede på veien akkurat i det hu endelig hadde turt å gå ut, da løp hu fort inn igjen. Hu finner nok ut at det er fint å være der ute etterhvert vil jeg tro.

Men så, det som er viktig. Søtpotetsuppe. Jeg sa jo at jeg skulle dele oppskriften, så da får jeg vel gjøre det. Oppskriften er fra en av Kiwis oppskrifthefter. Det er ikke å få tak i lenger, og de har fjerne nettsiden der det var, så jeg regner med det er helt ok at jeg deler. Jeg ble servert denne suppa hos ei venninne, og ble frelst. Jeg begynte så å leite på nett etter oppskriften, for jeg måtte jo bare lage den! Det var faktisk ikke så lett, men jeg fant den til slutt, i tillegg fikk jeg den av venninna mi. Det som er litt morsomt er at jeg har en haug med disse oppskriftheftene fra Rema1000 og Kiwi, etter jeg flytta gikk jeg igjennom alle sammen for å se om det var noe jeg ville lage, eller om jeg skulle kaste dem. Og der var det! Jeg hadde oppskriften hele tiden.

Til 4 porsjoner trenger du:

2 store søtpoteter
1 medium purre
3 stilker stangselleri
1 løk
150 gram bacon
2 ts paprikapulver
1 klype cayennepepper
1 ss soyasaus
salt og pepper etter smak

Har du lyst til å virkelig kose deg tar du også med litt brie. Osten skal i såfall kuttes i biter og legges i bunnen av suppeskåla før suppa helles i. Da smelter den litt. Veldig godt! Men for fattigfolk som meg blir det bare til fest. Suppa er kjempegod uten osten også.

Kutt alle grønnsakene. Hvor store biter du vil ha velger du jo litt selv. Jo større søtpotetbitene er, jo lenger må de koke. Så jeg prøver å holde meg til 1,5×1,5 cm. Jeg er utålmodig av meg.

2016-05-05 16.18.57

Kutt/klipp bacon i biter, litt smak og behag her også, men jeg bruker skivet bacon, og kutter de nok hver 2. cm. Så må du sørge for å ha stor nok kjele. Dette er grunnen til at jeg trenger den store kjelen. Originaloppskriften sier du skal frese alt sammen samtidig, det er bare tull. Vi begynner selvfølgelig med å frese bacon aleine, til det såvidt begynner å bli sprøtt. Men ikke overdriv. Ha så i alle de andre grønnsakene, stek det litt og rør godt innimellom.

2016-05-05 16.58.09

Når løken begynner å bli blank og du er så sulten at du ikke orker å vente lenger heller du over 1-2 liter vann, så mye at det dekker grønnsakene, og blander i krydder og soyasaus. Nå skal det få putre i 20-40 minutter, avhengig av hvor store biter du har. Suppa er stort sett klar når søtpoteten er mør.

2016-05-05 17.08.18

Jeg var i ferd med å dø av sult på dette punktet. Husk å smake til med krydder, den blir litt tam hvis man ikke har i nok. Så er det bare å kose seg. Det er så utrolig godt! Jeg spiste 3 porsjoner aleine.

2016-05-05 17.29.41

Nå skal jeg avgårde for å jobbe i Drammen. “What?! Bor ikke du i Sarpsborg?!” Joda. Det blir en lang dag.

kvalitetsunderholdning

HAHA! Åh! Kom til å tenke på hva jeg gjorde i går. Lå på sofaen og var amøbe, etter jeg kom hjem fra jobb. Jeg sjekka ikke hva som var på de andre kanalene engang, men TV3 viste Junior! Den med Arnold Schwarzenegger og Danny DeVito vet dere. Guri malla! Jeg hadde glemt hvor elendig den filmen er! Altså, hvem kom på den idéen? Filmen er jo så teit at jeg får vondt! Sier kanskje litt om meg når jeg da faktisk lå på sofaen og fikk med meg ca hele filmen uten å i det heletatt sjekke hva annet som gikk, men jeg skylder på at jeg er syk og ikke orka strekke meg etter fjernkontrollen.

junior

HAHAHAHAHA!! Ååhh..

Fikk sms av pappa som lurte på hva jeg ønsker meg til bursdagen min. Ønsker meg et par bøker og endte med å plutselig ha brukt flere timer på nett på leit etter bøker man burde lese. Bedre tidsfordriv enn å se Junior i alle fall! Har funnet ut at jeg må begrense meg litt når det kommer til bøker. Det finnes jo sikkert et bibliotek her jeg kan sjekke ut etterhvert. Det er så mye å oppdage når man er i en helt ny by!

2016-04-24 19.31.14

Det ble forresten pannekaker. Måtte bruke opp melka før den ble dårlig. Jeg er flink jente. Har forsåvidt også sagt jeg ønsker meg stekepanne til bursdagen min, eller gavekort for å kjøpe en skikkelig god en, for nå har jeg bare den lille jeg har brukt her. Den duger jo til dette, og til å steke en kyllingfilet f.eks. men blir fort for liten til taco. Mmmm.. taco..

friterte beverhaler, ellerno

For litt siden kom jeg over oppskriften Friterte “beverhaler” på godt.no og fant ut at jeg måtte prøve. Jeg har aldri fritert noe før, og synes det har vært litt skummelt, men jeg har hatt lyst til å prøve lenge. Det er jo så mye god mat man kan lage, men det er jo ikke så sunt at det gjør noe, så det har på en måte vært helt greit å holde seg unna. Nå er det derimot for seint. Nå har jeg prøvd, og lyktes. Aiaiai.

2015-11-07 22.07.26

Mine ligner ikke bittelitt på bildet engang, formen var jo helt umulig å få riktig sånn det skulle være etter oppskriften, men det bryr jeg meg fint lite om. Det smakte alt for godt!
Nå skal jeg for sikkerhetsskyld lage kanelsnurrer. Mmmm..

tikka masala lasagne

Jeg satt og søkte litt på nett etter middager med kyllingkjøttdeig og kom over oppskriften Tikka Lasagne på Matprat som jeg tenkte jeg skulle prøve. Jeg hadde litt problemer med å se hvordan oppskriften ville funke, så jeg har gjort det bittelitt annerledes, ikke de største endringene, men jeg tenkte nå i alle fall jeg skulle dele med dere hvordan jeg lagde det i dag.

Til 2-3 personer trenger du:
400 gram kyllingkjøttdeig
1 glass tikka masala-saus (jeg brukte Uncle Ben’s)
1 løk
5-8 lasagneplater
2,5 dl vann
litt revet ost til topping
og en ildfast form

IMG_7347red

Start med å sette stekeovnen på 200 grader. Hakk løk. Brun kjøttdeig, ha i løken og stek til den blir myk. Hell over glasset med saus og bland inn vannet. Fordel så kjøttsaus og lasagneplatene i lag i en ildfast form og topp med revet ost. Stek i 20-30 min midt i ovnen, så lasagneplatene blir gjennomkokt og osten gyllen. Server med salat og gjerne baguetter til! Jeg synes det var kjempegodt!

hjemmelaga fiskegrateng

Alle liker fiskegrateng. Jeg har ikke hørt om noen som ikke liker fiskegrateng. Det er også veldig billig å lage sjøl. Det blir nesten ikke bedre enn det. Jeg har prøvd meg frem litt, første gangen jeg forsøkte ble det katastrofe, så har jeg ved å sjekke forskjellige oppskrifter etterhvert kommet frem til hva jeg synes funker best.

Til 4-6 personer trenger du:
ca 700 gram fisk (jeg har brukt billig, billig frossen sei i blokk)
7-8 dl melk
100 gram ukokt makaroni
75 gram smør
60 gram hvetemel
50 gram purre
100 gram gulrot
salt
pepper
muskatt
strøkavring

I tillegg er det fint med litt kokte poteter ved siden av.
Bruker du frossen fisk er det viktig at den tines helt først. Jeg begynner først med å sakte varme melken opp til like under kokepunktet. Jeg har så oppi fisken og lar den trekke i ca 8 minutter, til den begynner å falle fra hverandre. Plukk så fisken ut av melka. Kok makaroni og sett stekeovnen på 200 grader. Smelt så smøret og rør inn hvetemelet. Bland i melka litt etter litt mens du visper til en klumpfri saus. Smak til med salt, pepper og muskatt. Kutt purre i tynne skiver og riv gulrot. Fordel så fisk, makaroni og grønnsakene gjevnt i en ildfast form og hell over sausen. Topp med litt strøkavring og stek midt i ovenen i 20-30 minutter til den har fått fin farge, mens du samtidig koker poteter. Serveres gjerne med litt smelta smør ved siden av.

IMG_7558

Jeg må innrømme at bildet kanskje ikke er fra jeg lagde det her i går. Da hadde man jo sett purre og gulrot. Neei, jeg var litt sliten i går, så det ble ingen bilder. Men fiskegratengen var god, da! Jeg pleier forresten å fryse fiskegratengen i porsjonspakninger, rett etter jeg har fylt i forma. Når jeg så tar det ut av fryseren lar jeg den tine, strør på strøkavring og steker i ovnen. Genialt!